16.  Compilers used the _________ number system to store data and perform calculations

a

  binary

b

 octal

c

 decimal

d

 hexadecimal

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

17.  ________ is the part of the computer that does the arithmetical calculations.

a

  OS

b

 ALU

c

 CPU

d

 Memory

e
Printer
Answer & Explanation
Answer : Option B

18.  Which city is best known for its oil refinery?

a

  Baiji

b

 Mumbai

c

 Perth

d

 Chad

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

19.  Which of the following categories of advance accounts is not an NPA?

a

  Standard account

b

 Substandard account

c

 Doubtful account

d

 Loss account

e
All the above
Answer & Explanation
Answer : Option A

20.  Files deleted from hard disc are sent to

a

  Dustbin

b

 Floppy Disc

c

 Clip board

d

 Mother board

e
Recycle bin
Answer & Explanation
Answer : Option E

21.  Web marketing involves_______

a

  Selling web cameras

b

 Web advertisements

c

 E-mail chatting

d

 Browsing the web

e
Door-to-door canvasing
Answer & Explanation
Answer : Option B

22.  Which of the following examines the current monetary policy of India ?

a

  National Development Council

b

 Planning Commission

c

 Reserve Bank of India

d

 Ministry of Finance, Government of India

e
SEBI
Answer & Explanation
Answer : Option C

23.  A compiler translates a program written in a high-level language into?

a

  Machine language

b

 An algorithm

c

 A debugged program

d

 Java

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

24.  The name that the user gives to a document is referred to as

a

  document name

b

 filename

c

 name given

d

 document identity

e
file id
Answer & Explanation
Answer : Option B

25.  Which of the following is the another name for a preprogrammed formula in Excel?

a

  Range

b

 Graph

c

 Function

d

 Cell

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

26.  Computers send and receive data in the form of ______ signals

a

  analog

b

 digital

c

 modulated

d

 demodulated

e
All of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

27.  Using output devices one can

a

  input data

b

 store data

c

 scan data

d

 view or print data

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D

28.  The rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice versa is known as

a

  Exchange rate

b

 MIBOR

c

 Inter-bank Call money rate

d

 Base rate

e
LIBOR
Answer & Explanation
Answer : Option A

29.  SAARC headoffice is located in?

a

  Newyork

b

 Kathamandu

c

 Geneva

d

 New Delhi

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

30.  Who is the author of The Kite Runner ?

a

  Khaled Hosseini

b

 Honi Werner

c

 Elham Ehsas

d

 Parvez Yousuf

e
Mazid Mosaidi
Answer & Explanation
Answer : Option A