2341.  Locomotory organ of a starfish is

a

  Flipper

b

 Muscular foot

c

 Paddle

d

 Tube feet

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Tube feet.Starfish carry out movements with the help of tube feet that are part of the water vascular system. The water vascular system serves to transport oxygen from, & carbon dioxide to, the tube feet & also nutrients from the gut to the muscles involved in locomotion. Apart from their function in locomotion, the tube feet act as accessory gills.

2342.  Bulbils takes part in

a

  Vegetative reproduction

b

 Respiration

c

 Food storage

d

 Sexual reproduction

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Vegetative reproduction.Bulbil is a small bulblike organ of vegetative reproduction growing in leaf axils or on flower stalks of plants such as the onion & tiger lily. The bulbils drop from the parent plant on to the ground, give out adventitious roots & develop into new plants. It is a reproductive organ that takes part in vegetative reproduction.

2343.  Blue-green algae are included in the group

a

  Fungi

b

 Eubacteria

c

 Protozoa

d

 Cyanobacteria

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Cyanobacteria.Cyanobacteria, also known as blue algae, are singlecelled & belong to the family of Prokaryotes. The ability of cyanobacteria to perform oxygenic photosynthesis is thought to have converted the early reducing atmosphere into an oxidizing one, which dramatically changed the composition of life forms on Earth by stimulating biodiversity & leading to the nearextinction of oxygen-intolerant organisms. That means, they do not have a cell nucleus.

2344.  Which of the following one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents -

a

  Mogar grass

b

 Elephant grass

c

 Water hycinth

d

 Parthenium

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Water hycinth.Water hyacinth (Eichhornia crassipes) is used for purifying not only domestic wastewater but also industrial wastewater. Other studies have evaluated the potential of water hyacinth to absorb various organic chemicals like phenols & toxaphene. It can readily absorb, accumulate & concentrate heavy metals such as lead, cadmium, mercury & nickel. Water hyacinth can remove even radioactive metals from industrial effluents, which is very difficult otherwise.

2345.  The genetic material that contains all the information needed for the development and existence of an organism is

a

  ribonucleic acid

b

 ribosomal RNA

c

 transfer RNA

d

 deoxyribonucleic acid

Answer & Explanation
Answer : Option D

2346.  From which part of Opium plant we get morphine -

a

  Fruit coat

b

 Bark

c

 Stem

d

 Leaves

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
20.2015, Morphine is the predominant alkaloid found in the varieties of opium poppy plant. It is obtained in form of liquid from the fruit capsule of the poppy. The latex which oozes from the incisions is collected, & dried to produce 'raw opium' (about 8-14% morphine by dry weight).

2347.  Plants differ from animals in having

a

  catabolism

b

 localised growth

c

 metabolism

d

 locomotion

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
localised growth.Plants produce new cells & grow only in their shoot & root apical meristems & leaf primordia; this is localized growth. From the time we are embroys until we are about 18 yrs old, all parts of our body grow simultaneously. In contrast, all parts of an animal's body grow (diffuse growth). Due to a plant's localized growth, an individual plant can have older, completely mature & highly functional leaves at the same time that it is still producing new leaves.

2348.  Plants absorb most of the water needed by them through their

a

  Embryonic zone

b

 Zone of elongation

c

 Root hairs

d

 Growing point

Answer & Explanation
Answer : Option C

2349.  Eutrophication of a water body enhances

a

  Biological oxygen demand

b

 Neither a nor b

c

 Organic matter production

d

 Both (1) & (2)

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Both (1) & (2).Eutrophication is the ecosystem response to the addition of artificial or natural substances, such as nitrates & phosphates, through fertilizers or sewage. It leads not only to increased levels of nutrients, but increased Biological Oxygen Demand as well.

2350.  The nutritive tissue in the seeds of higher plants is known as

a

  hypocotyl

b

 embryo

c

 endosperm

d

 nucellus

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
endosperm.The seed includes three primary regions: the embryo, nutritive tissue, & seed coat. The endosperm may be consumed by the embryo, as in many legumes, which use the cotyledons as a food source during germination. Endosperm is a nutritive tissue that sustains the embryo & seedling.

2351.  Wilting in plants occurs because of

a

  the blockage of phloem

b

 the blockage of xylem

c

 both (a ) and (b )

d

 increased transpiration

Answer & Explanation
Answer : Option B

2352.  The xylem in plants are responsible for:

a

  transport of water

b

 transport of amino acids

c

 transport of food

d

 transport of oxygen

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
transport of water.Xylem is one of the two types and categories of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. Together with phloem (tissue that conducts sugars from the leaves to the rest of the plant), xylem is found in all vascular plants. The basic function of xylem is to transport water from roots to shoot & leaves, but it also transports some dissolved nutrients.

2353.  Foot and mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by

a

  protozoan

b

 fungus

c

 virus

d

 bacterium

Answer & Explanation
Answer : Option C

2354.  Some species of plants are insectivorous. Why?

a

  They have remained in that particular stage of evolution as living fossils, a link between autotrophs and heterotrophs

b

 Their growth in shady and dark places does not allow them to undertake sufficient photosynthesis and thus, they depend on insects for nutrition

c

 They cannot synthesise certain vitamins themselves and depend on the insects digested by them

d

 They are adapted to grow in nitrogen deficient soils and thus, depend on insects for sufficient nitrogenous nutrition

Answer & Explanation
Answer : Option D

2355.  The acid stored in batteries is:

a

  Nitric acid

b

 Sulphuric acid

c

 Hydrochloric acid

d

 Acetic acid

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Sulphuric acid.Battery acid is sulfuric acid that has been diluted with water to attain a 37% concentration level. These batteries use a combination of lead plates & an electrolyte consisting of a diluted sulphuric acid to convert electrical energy into potential chemical energy & back again. This particular type of acid is used in sealed lead acid batteries, however, concentration levels differentiate with some brands.

Comments

Comments Added Successfully!
  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET
  • Aptitude and Reasoning
  • General Knowledge
  • UPSC General Studies Questions And Answers for competitive exams
  • Computer awareness mcq for competitive exams
  • Indian history Mcq for competitive exams
  • Biology One liner Question and Answers
  • Chemistry One liner Question and Answers
  • Computer One liner Question and Answers
  • Economics One liner Question and Answers
  • Geography One liner Question and Answers
  • GK One liner Question and Answers
  • History One liner Question and Answers
  • Physics One liner Question and Answers
  • Polity One liner Question and Answers
  • Banking Awareness MCQ Questions and Answers
  • Simplification questions and Answers for competitive exams
  • RRB General Awareness Previously Asked Questions
  • Basic General Knowledge Questions and answers for competitive exams
  • General Science MCQ Questions and Answers for competitive exams
  • General Awareness for Bank exams Questions And Answers
  • General Economy Questions and Answers for competitive exams
  • Number and Letter series questions and answers for competitive exams
  • 1000 general knowledge questions and answers
  • SSC General science MCQ GK Questions and Answers
  • MCQ on Indian economy questions and Answers for SSC
  • gk (general knowledge) questions and answers MCQ
  • General Knowledge List of important National and International Days observed
  • Sports General Knowledge Questions and answers for competitive exams
  • Indian history mcq questions and answers for competitive exams
  • Indian economy mcq questions and answers for competitive exams
  • Basic General Knowledge questions and answers for competitive exams
  • Indian Politics mcq questions and answers for competitive exams
  • Indian Geography mcq questions and answers for competitive exams
  • Books and authors mcq questions and answers for competitive exams
  • famous place in India questions and answers for competitive exams
  • biology mcq questions and answers for competitive exams
  • inventions mcq questions and answers for competitive exams
  • famous personalities mcq questions and answers for competitive exams
  • world Organisations mcq questions and answers for competitive exams
  • Indian Culture mcq questions and answers for competitive exams
  • Technology mcq questions and answers for competitive exams
  • houners mcq questions and answers for competitive exams
  • world geography mcq questions and answers for competitive exams
  • general science mcq questions and answers for competitive exams
  • currencies mcq questions and answers for competitive exams
  • himachal gk mcq questions and answers for competitive exams
  • Important Abbreviations mcq questions and answers for competitive exams
  • Country Capitals mcq questions and answers for competitive exams
  • Country Languages mcq questions and answers for competitive exams
  • Important Business Taglines mcq questions and answers for competitive exams
  • Capital of Indian States and Indian Union Territories mcq questions and answers for competitive exams
  • Tourism Tagline Slogan for Indian States and Indian Union Territories
  • Famous Slogans and Phrases given by for Indian Freedom Fighters and Renaissance Leaders
  • Physics mcq questions and answers for competitive exams
  • Chemistry mcq questions and answers for competitive exams
  • Elements, compounds, substances, Metals and Non-Metals Mcq
  • Nuclear Science mcq questions and answers for competitive exams
  • Units, Devices, Dimensions and Measurements mcq questions and answers for competitive exams
  • Scientific Names of Plants and Animals mcq questions and answers for competitive exams
  • Highest, Longest, Biggest, Largest, Deepest, Smallest in India
  • Highest, Longest, Biggest, Largest, Deepest, Smallest of the World
  • Human Body and Reproduction mcq questions and answers for competitive exams
  • Nicknames of places and rivers mcq questions and answers for competitive exams
  • Soil and Agriculture mcq questions and answers for competitive exams
  • Banking Awareness and SEBI mcq questions and answers for competitive exams
  • Soil Erosion and Conservation mcq questions and answers for competitive exams
  • Insurance Awareness mcq questions and answers for competitive exams
  • Taxes in India mcq questions and answers for competitive exams
  • Important Acts of the Parliament of India mcq questions and answers for competitive exams
  • World History mcq questions and answers for competitive exams
  • Vitamins, Minerals, Coenzymes and Deficiency Diseases
  • World General Knowledge mcq questions and answers for competitive exams
  • Major Indian Revolutions in Various Sectors mcq questions and answers for competitive exams
  • Accounting mcq questions and answers for competitive exams
  • Marketing Management mcq questions and answers for competitive exams
  • Business Management mcq questions and answers for competitive exams
  • Business Economics mcq questions and answers for competitive exams
  • Human Resource Management mcq questions and answers for competitive exams
  • Co-operation and Co-operative Societies mcq questions and answers for competitive exams
  • Govt. Schemes and Policies mcq questions and answers for competitive exams
  • RTI Act 2005 mcq questions and answers for competitive exams
  • Ecology, Biodiversity Conservation and Environmental Issues
  • Sobriquets mcq questions and answers for competitive exams
  • Public Administration mcq questions and answers for competitive exams
  • Information Technology Act 2000 mcq questions and answers for competitive exams