1.  The Vedic deity Indra was the god of

a

  Eternity

b

 Fire

c

 Wind

d

 Rain and Thunder

Answer & Explanation
Answer : Option D

2.  The 'Brahmanas' deals with

a

  Meditation

b

 The Bhakti Theory

c

 Ritualism

d

 Yoga

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  In the year 1528, Akbar took the momentous step of

a

  Forming an army of jackals

b

 Removing Jaziya

c

 Propounding a new religion Din-i-Ilahi

d

 Banning Sati

Answer & Explanation
Answer : Option C

4.  The medieval Hindu ruler who was a contemporary of Akbar, and took the title of vikramaditya was

a

  Raja Man Singh (of Amber)

b

 Rana Pratap (of Mewar)

c

 Hemachandra (Hemu)

d

 Sadasiva Raya (of Vijayanagar)

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Ganhadra school of art came into existence in

a

  Shaiva sect

b

 Vaishnava sect

c

 Hinayana sect

d

 Mahayana sect

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Gandhara school of art is mainly related to Mahayana Buddhism which encouraged image worship. The Kushan kings, particularly Kanishka, encouraged the Gandhara artists. The Gandhara sculptures have been found in the ruins of Taxila and in various ancient sites in Afghanistan and in West Pakistan. They consist mostly of the images of the Buddha and relief sculptures presenting scenes from Buddhist texts. A number of Bodhisattva figures were carved out. A figure of Gandhara shows the first sermon in the deer park and the death of the Buddha. In all these figures there is a realistic treatment of the body although it is draped. In these sculptures there is a tendency to mould the human body in a realistic manner paying great attention to accuracy and physical details particularly in the presentation of muscles, moustaches, etc. Also the representation of the thick bold fold lines forms a distinct characteristic. Thus the Gandhara sculptures offer a striking contrast to what has been discovered elsewhere in India.

6.  Vardhamana Mahavira was born at _____.

a

  Kundagrama

b

 Samath

c

 Benaras

d

 Bodh-Gaya

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  Poet Kalidasa lived in the court of

a

  Chandragupta Maurya

b

 Chandragupta Vikramaditya

c

 Harsha

d

 Samudragupta

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Kalidasa is generally associated with Chandragupta II who was one of the most powerful emperors of the Gupta empire in northern India. It was during his reign that the Gupta Empire achieved its zenith, art, architecture, and sculpture flourished, and the cultural development of ancient India reached its climax. Culturally, the reign of Chandragupta II marked a Golden Age. This is evidenced by later reports of the presence of a circle of poets known as the Nine Gems in his court. The greatest among them was Kalidasa.

8.  An emigre (a person or thing who/which has emigrated) communist journal brought out by M N Roy was

a

  Vanguard

b

 Anushilan

c

 Kisan Sabha

d

 The Worker

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  The programme of Swadeshi and Boycott against the partition of Bengal was visualised by

a

  BC Pal

b

 Rash Behari Bose

c

 Surendra Nath Bennerjee

d

 Aurobindo Ghose

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Who defeated Harshavardhan on the banks of Narmada ?

a

  Vikramaditya

b

 Pulakesin I

c

 Pulakesin II

d

 Nandivarman

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Harsha's ambition of extending his power to the Deccan and Southern India were stopped by the great Chalukya Emperor of South India Pulakeshini-II, the Chalukya king of Vatapi in Northern Karnataka along the banks of river Narmada. Pulakeshi defeated Harsha's army on the banks of the river Narmada in 620. A truce was agreed upon and the river Narmada was marked as the southern boundary of Harsha's kingdom.

11.  Satvahanas minted their coins predominantly in

a

  Copper

b

 Gold

c

 Silver

d

 Lead

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Satavahana kings mostly used lead as the material for their coins. Most of their coins are in that metal. Silver coins are very rare. Next to lead they used an alloy of silver and copper, called 'potin'. Many copper coins are also available. Although the Satavahana coins are devoid of any beauty or artistic merit, they constitute a valuable source-material for the dynastic history of the Satavahanas.

12.  Rani Laxmi Bai died fighting the British in the Battle of

a

  Kalpi

b

 Gwalior

c

 Kanpur

d

 Jhansi

Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  The Governor of the East India Company was

a

  appointed by the British Parliament

b

 appointed by the monarch of England

c

 nominated by the Mughal Emperor

d

 elected by the members of the East India Company

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience movement on March 12, 1930 by

a

  Dandi March to break the Salt Laws

b

 launching the non-payment of taxes campaign

c

 asking the Viceroy through a letter containing Eleven Points programme to remove the evils of the British rule

d

 asking the people to take Poorna Swaraj Pledge

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  The Purana Qila (at Delhi) was constructed in the reign of

a

  Jahangir

b

 Akbar

c

 Sher Shah

d

 Humayun

Answer & Explanation
Answer : Option C