16.  What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?

a

  Excellent quality steel

b

 Skilful stone cutting

c

 Statue of Buddha on top

d

 Proverbial height

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
The Iron Pillar located in Delhi, is a 7 m (23 ft) column in the Qutb complex, notable for the rustresistant composition of the metals used in its construction. The pillar has attracted the attention of archaeologists and materials scientists because of its high resistance to corrosion. The corrosion resistance results from an even layer of crystalline iron hydrogen phosphate hydrate forming on the high phosphorus content iron, which serves to protect it from climate.

17.  On October 16, 1905, when the partition of Bengal was enforced, the great poet Rabindranath Tagore, to emphasise the unity of Bengal, Suggested the programme of

a

  establishing national educational institutions

b

 tying of Rakhi on each other's wrists

c

 composing of patriotic songs

d

 singing Bande Mataram

Answer & Explanation
Answer : Option C

18.  The word 'Veda' means

a

  power

b

 knowledge

c

 skill

d

 wisdom

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
The Vedas ('knowledge') are a large body of texts originating in ancient India. Composed in Vedic Sanskrit, the texts constitute the oldest layer of Sanskrit literature and the oldest scriptures of Hinduism. The Vedas are apauruveya ('not of human agency'). They are supposed to have been directly revealed, and thus are called sruti ('what is heard'), distinguishing them from other religious texts, which are called smriti ('what is remembered').

19.  Three most important cities associated with the Chandelas were

a

  Mahoba, Banda and Chhatarpur

b

 Tripuri, Kalanjar and Khajuraho

c

 Dhara, Kalanjar, and Chhatarpur

d

 Khajuraho, Mahoba (or Mahotsvanagar) and Kalanjar

Answer & Explanation
Answer : Option D

20.  The use of the mother tongue in India in the law Court was permitted by

a

  Bentinck

b

 Lord Hastings

c

 Lord Dalhousie

d

 Cornwallis

Answer & Explanation
Answer : Option A

21.  Koh-i-noor diamond was presented to Aurangzeb by

a

  Mirkasim

b

 Shivaji

c

 Shah Jahan

d

 Mir Jumla

Answer & Explanation
Answer : Option D

22.  'Prince of Pilgrims' was the name attributed to

a

  Fa-Hien

b

 Megasthenes

c

 I-tsing

d

 Hiuen Tsang

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
'Prince of pilgrims' Hieun Tsang, the well-known Chinese traveller was a Buddhist scholar who visited India in the 7th century A.D., (630-644 A.D). He came to India to visit all the places connected with the life of the Buddha, to further his knowledge of Buddhist philosophy and to collect Buddhist manuscripts. The writings of this `prince of pilgrims` gives historians much authentic information about the political, social, economic and religious conditions of those days and in particular about the status of Buddhism in various kingdoms.

23.  Which was the oldest University?

a

  Nalanda

b

 Kanauj

c

 Vaishali

d

 Gandhara

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Nalanda was an ancient center of higher learning in Bihar which was a religious center of learning from the fifth or sixth century CE to 1197 CE. At its peak, the university attracted scholars and students from as far away as Tibet, China, Greece, and Persia. Nalanda was ransacked and destroyed by an army under Bakhtiyar Khilji in 1193.

24.  The Akbar of Kashmir who reconstructed and rehabilitated all the temples and asked Jonaraja to continue further Kalhana's Rajatarangini was

a

  Sikandar

b

 Shah Mir Samsuddin

c

 Zain-ul-Abidin

d

 Saifuddin

Answer & Explanation
Answer : Option C

25.  Fa-hien visited India during the reign of

a

  Samudragupta

b

 Ramagupta

c

 Chandragupta II

d

 Kumaragupta

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Chandra Gupta II was the third, and most significant of the Gupta kings. During his reign the famous Chinese pilgrim Fa-Hsien visited India and wrote a detailed account of his kingdom. The celebrated Chinese pilgrim was struck with admiration by the famous royal palace and the houses for dispensing charity and medicine at Pataliputra. He speaks highly of the system of government in the Madhya-desa and the benevolence of the people, especially the moneyed classes.

26.  The Purana Qila (at Delhi) was constructed in the reign of

a

  Sher Shah

b

 Akbar

c

 Humayun

d

 Jahangir

Answer & Explanation
Answer : Option A

27.  Rath temples at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava ruler ?

a

  Mahendravarman I

b

 Narasinghavarman I

c

 Nandivarman I

d

 Parameshwarvarman I

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Pancha Rathas is an example of monolith Indian rock-cut architecture dating from the late 7th century, located at Mahabalipuram. The Pancha Rathas shrines were carved during the reign of King Mahendravarman-I and his son Narasimhavarman-I. The purpose of their construction is not known, structures are not completed.

28.  The Purana Qila (at Delhi) was constructed in the reign of

a

  Jahangir

b

 Akbar

c

 Sher Shah

d

 Humayun

Answer & Explanation
Answer : Option C

29.  The Governor of the East India Company was

a

  appointed by the British Parliament

b

 appointed by the monarch of England

c

 nominated by the Mughal Emperor

d

 elected by the members of the East India Company

Answer & Explanation
Answer : Option D

30.  Prince Ellara conquered Sri Lanka in the second century BC. With which of the following dynasties of Dravida ruler was he associated ?

a

  Pallava

b

 Chola

c

 Pandya

d

 Chera

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Elara (235 BC ' 161 BC), also known as Manu Needhi Cholan was a Chola king from the Chola Kingdom, in present day South India, who ruled Sri Lanka from 205 BC to 161 BC from the ancient capital of Anuradhapura. Often referred to as 'the Just King'. The Tamil name Elalan means, 'the one who rules the Ellai (boundary). Elara is a peculiar figure in the history of Sri Lanka and one with particular resonance given the ongoing ethnic strife in the country. Although he was an invader, he is often regarded as one of Sri Lanka's wisest and most just monarchs, as highlighted in the ancient Sinhalese chronicle Mahavamsa.