3271.  Which one of the following vedas contains sacrificial formulae?

a

  Athrva Veda

b

 Yajur Veda

c

 Sama Veda

d

 Rig Veda

Answer & Explanation
Answer : Option B

3272.  Fawazil in the Sultanate period meant

a

  Revenue assigned in lieu of salary

b

 Extra payment made to the nobles

c

 Excess amount paid to the exchequer by the iqtadars

d

 Illegal exactions extracted from the peasants

Answer & Explanation
Answer : Option C

3273.  Which Rajput dynasty had not surrendered to Akbar?

a

  Pratihara

b

 Rathor

c

 Parmar

d

 Sisodiya

Answer & Explanation
Answer : Option D

3274.  Sher Shah's last campaign was against

a

  Surat

b

 Kalinjar

c

 Mount Abu

d

 Chittor

Answer & Explanation
Answer : Option B

3275.  Which of the following forms of land tenure denoted an entire village being donated to Brahmins?

a

  Brahmadeya

b

 Zamindari

c

 Jagir

d

 Devadana

Answer & Explanation
Answer : Option A

3276.  To face the Maratha Army the Rohelas chief entered into a pact with

a

  The French

b

 The Nawab of Awadh

c

 The Sikhs

d

 The Portuguese

Answer & Explanation
Answer : Option B

3277.  The exclusive right of trading between ______ was granted to the East India Company.

a

  The Cape of Good Hope and the Straits of Magellan

b

 France and Poland

c

 Red Sea and Caspian Sea

d

 North America and South America

Answer & Explanation
Answer : Option A

3278.  The first Indian Governor of a British Province (Bihar) in india was

a

  Sir SP Sinha

b

 VJ Patel

c

 Sir Hari Singh Gaur

d

 Sir Shaukat Hayat

Answer & Explanation
Answer : Option A

3279.  Outside India, Buddhism was first accepted in

a

  Japan

b

 Sri Lanka

c

 Tibet

d

 China

Answer & Explanation
Answer : Option B

3280.  The most important craftsman in the Vedic period was the

a

  blacksmith

b

 barber

c

 carpenter

d

 goldsmith

Answer & Explanation
Answer : Option C

3281.  Sir Syed Ahmed Khan had started a reform movement among the Muslim, called the ______ Movement.

a

  Jaipur

b

 Sufi

c

 Wahabi

d

 Aligarh

Answer & Explanation
Answer : Option D

3282.  The All India Muslim League was formed in 1906 at

a

  Lahore

b

 Dacca

c

 Lucknow

d

 Aligarh

Answer & Explanation
Answer : Option B

3283.  The first one, among the following, to deal with music was

a

  Yajur Veda

b

 Rig Veda

c

 Atharva Veda

d

 Sama Veda

Answer & Explanation
Answer : Option D

3284.  Baz Bahadur was a in the court of Akbar

a

  Painter

b

 Musician

c

 Soldier

d

 Architect

Answer & Explanation
Answer : Option B

3285.  The founder of the Bahamani Kingdom was

a

  Ahmad Shah

b

 Firuz Shah

c

 Alauddin Hasan Bahaman Shah

d

 Mohammad Shah I

Answer & Explanation
Answer : Option C