31.  The word 'Veda' means

a

  power

b

 knowledge

c

 skill

d

 wisdom

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
The Vedas ('knowledge') are a large body of texts originating in ancient India. Composed in Vedic Sanskrit, the texts constitute the oldest layer of Sanskrit literature and the oldest scriptures of Hinduism. The Vedas are apauruveya ('not of human agency'). They are supposed to have been directly revealed, and thus are called sruti ('what is heard'), distinguishing them from other religious texts, which are called smriti ('what is remembered').

32.  Three most important cities associated with the Chandelas were

a

  Mahoba, Banda and Chhatarpur

b

 Tripuri, Kalanjar and Khajuraho

c

 Dhara, Kalanjar, and Chhatarpur

d

 Khajuraho, Mahoba (or Mahotsvanagar) and Kalanjar

Answer & Explanation
Answer : Option D

33.  The use of the mother tongue in India in the law Court was permitted by

a

  Bentinck

b

 Lord Hastings

c

 Lord Dalhousie

d

 Cornwallis

Answer & Explanation
Answer : Option A

34.  Koh-i-noor diamond was presented to Aurangzeb by

a

  Mirkasim

b

 Shivaji

c

 Shah Jahan

d

 Mir Jumla

Answer & Explanation
Answer : Option D

35.  'Prince of Pilgrims' was the name attributed to

a

  Fa-Hien

b

 Megasthenes

c

 I-tsing

d

 Hiuen Tsang

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
'Prince of pilgrims' Hieun Tsang, the well-known Chinese traveller was a Buddhist scholar who visited India in the 7th century A.D., (630-644 A.D). He came to India to visit all the places connected with the life of the Buddha, to further his knowledge of Buddhist philosophy and to collect Buddhist manuscripts. The writings of this `prince of pilgrims` gives historians much authentic information about the political, social, economic and religious conditions of those days and in particular about the status of Buddhism in various kingdoms.

36.  The sun saint who maintained that devotional music was one way of coming close to god was

a

  Muin-ud-din Chishti

b

 Saiyid Muhammad Gesudaraz

c

 Baba Farid

d

 Shah Alam Bukhari

Answer & Explanation
Answer : Option A

37.  Where did the revolutionaries have their deliberations, which led to the formation of the Hindustan Republican association?

a

  Calcutta

b

 Madras

c

 Kanpur

d

 Allahabad

Answer & Explanation
Answer : Option C

38.  Which was the oldest University?

a

  Nalanda

b

 Kanauj

c

 Vaishali

d

 Gandhara

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Nalanda was an ancient center of higher learning in Bihar which was a religious center of learning from the fifth or sixth century CE to 1197 CE. At its peak, the university attracted scholars and students from as far away as Tibet, China, Greece, and Persia. Nalanda was ransacked and destroyed by an army under Bakhtiyar Khilji in 1193.

39.  The Akbar of Kashmir who reconstructed and rehabilitated all the temples and asked Jonaraja to continue further Kalhana's Rajatarangini was

a

  Sikandar

b

 Shah Mir Samsuddin

c

 Zain-ul-Abidin

d

 Saifuddin

Answer & Explanation
Answer : Option C

40.  Fa-hien visited India during the reign of

a

  Samudragupta

b

 Ramagupta

c

 Chandragupta II

d

 Kumaragupta

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Chandra Gupta II was the third, and most significant of the Gupta kings. During his reign the famous Chinese pilgrim Fa-Hsien visited India and wrote a detailed account of his kingdom. The celebrated Chinese pilgrim was struck with admiration by the famous royal palace and the houses for dispensing charity and medicine at Pataliputra. He speaks highly of the system of government in the Madhya-desa and the benevolence of the people, especially the moneyed classes.

41.  The Purana Qila (at Delhi) was constructed in the reign of

a

  Sher Shah

b

 Akbar

c

 Humayun

d

 Jahangir

Answer & Explanation
Answer : Option A

42.  Rath temples at Mahabalipuram were built in the reign of which Pallava ruler ?

a

  Mahendravarman I

b

 Narasinghavarman I

c

 Nandivarman I

d

 Parameshwarvarman I

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Pancha Rathas is an example of monolith Indian rock-cut architecture dating from the late 7th century, located at Mahabalipuram. The Pancha Rathas shrines were carved during the reign of King Mahendravarman-I and his son Narasimhavarman-I. The purpose of their construction is not known, structures are not completed.

43.  The script of the Indus Valley Civilization is

a

  Kharosthi

b

 Brahmi

c

 Undeciphered

d

 Tamil

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Although these seals and samples of Indus writing have been floating around the scholastic world for close to 70 years, little progress has been made on deciphering this elegant script. The Indus script is an un-deciphered script.

44.  The Charter Act of 1793 Renewed the Company's monopoly for _____ years.

a

  20 years

b

 15 years

c

 10 years

d

 30 years

Answer & Explanation
Answer : Option A

45.  Which of the following brought Aurobindo Ghose into the fold of the Indian National Movement?

a

  The partition of Bengal

b

 The famines of 1896-97 and 1899-1900

c

 The Surat Split

d

 The Jallianwala Bagh episode

Answer & Explanation
Answer : Option A
  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET