46.  The crop which was not known to Vedic people is

a

  rice

b

 barley

c

 tobacco

d

 wheat

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Dantidurga (735'756 CE), also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. He was succeeded by his uncle Krishna I who extended his kingdom to all of Karnataka.

47.  The new element of Gopurm had been encouraged in temples of southern India by the

a

  Cholas

b

 Chalukyas

c

 Pallavas

d

 Pandyas

Answer & Explanation
Answer : Option D

48.  The capital of Tipu Sultan, where he died while fighting the fourth Anglo-Mysore war in 1799, was

a

  Hellebid or Halebid

b

 Bangalore

c

 Seringapatam

d

 Mysore

Answer & Explanation
Answer : Option C

49.  The Revolt of 1857 in Awadh and Lucknow was led by

a

  Begum Zeenat Mahal

b

 Wajid Ali Shah

c

 Asaf-ud-daula

d

 Begum Hazrat Mahal

Answer & Explanation
Answer : Option D

50.  The last constitutional provision (covering undivided India) passed by the House of Commons was

a

  Indian Independence Bill

b

 Government of India Act 1935

c

 Cabinet Mission Plan

d

 Mountabatten (or June 3) Plan

Answer & Explanation
Answer : Option B

51.  Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?

a

  Nanda

b

 Kanva

c

 Satavahana

d

 Sunga

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Sunga Dynasty, established by Pusyamitra Sunga, after the fall of the Maurya Empire. The last Mauryan emperor Brihadratha was assassinated by the then commander-in-chief of the Mauryan armed forces, Pusyamitra Sunga in 185 B.C.

52.  In which town is the mausoleum of Sher Shah located?

a

  Lahore

b

 Sahasaram

c

 Fatehpur Sikri

d

 Agra

Answer & Explanation
Answer : Option B

53.  How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians ?

a

  Suvarnabhumi

b

 Yavadwipa

c

 Malayamandalam

d

 Suvarnadwipa

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Suvarnabhumi is a Sanskrit term meaning the Golden Land or Land of Gold , coined by the ancient Indians which refers broadly to Southeast Asian region across Gulf of Bengal and Eastern Indian Ocean Lower Burma, Lower Thailand, Lower Malay Peninsula, and Sumatra. Although it seems to cover vast region in Southeast Asia, it is generally accepted that the name Suvarnabhumi was first used to refer more specifically to Lower Burma. Another term which was used by the ancient Indians is Suvarnadvipa which means the Golden Peninsula/Island. Suvarnabhumi may have been used primarily as a vague general designation of an extensive region in Southeast Asia,but, over time, different parts of it came to be designated by the additional epithets of island, peninsula or city

54.  The principles of Ashoka's Dharma (Dhamma) were taken from

a

  Jainism

b

 The moral virtues of all Indian religions of that period

c

 Buddhism

d

 Brahmanism

Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  The English rounded Calcutta after obtaining the zamindari of three villages, viz Sutanuti, Kalikata and Govindpur, from the Mughal Viceroy of Bengal in 1698. The nucleus of the british settlement in Calcutta was

a

  Howrah Port

b

 San Thome

c

 Victoria Memeorial

d

 Fort William

Answer & Explanation
Answer : Option D

56.  In the Cabinet Mission Plan, provision was made for the commissioner's Provinces to represent by ______ members in the Constituent Assembly.

a

  4

b

 8

c

 14

d

 10

Answer & Explanation
Answer : Option A

57.  Who played Socrates to the first generation of the English educated young men of Bengal

a

  Henry Vivian Derozio

b

 Rai Narain Bose

c

 Swami Vivekananda

d

 Drinkwater Bethun

Answer & Explanation
Answer : Option A

58.  The philosophy propounded in the Upanishads is known as

a

  Samkhya

b

 Advaita

c

 Vedanta

d

 Yoga

Answer & Explanation
Answer : Option C

59.  Who was the mother of Mahavira?

a

  Yashoda

b

 Mahamaya

c

 Trishala

d

 Jameli

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Trishala was the Mother of Mahavira, the 24th Tirthankara of Jainism, and wife of the Jain monarch, Siddartha of Kundgraam, of present day Bihar. She finds mention in the classical Jain Agamas, the Kalpa sutra, written by Acharya Bhadrabahu (433 357 BC), which is primarily a biography of the Tirthankaras.

60.  In medieval India the state derived the highest income from?

a

  Trade and Transit Duties

b

 War Booty

c

 Land Revenue

d

 Jeziah

Answer & Explanation
Answer : Option C
  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET