61.  The capital of the ancient Chola kingdom was

a

  Kaveripoompattinam

b

 Madurai

c

 Thanjavur

d

 Uraiyur

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Early Cholas of the pre and post Sangam period (300 BCE ' 200 CE) were one of the three main kingdoms of the ancient Tamil country. Uraiyur, now Tiruchchirappalli was the ancient capital of the Chola Dynasty.

62.  The new element of Gopurm had been encouraged in temples of southern India by the

a

  Cholas

b

 Chalukyas

c

 Pallavas

d

 Pandyas

Answer & Explanation
Answer : Option D

63.  The script of the Indus Valley Civilization is

a

  Kharosthi

b

 Brahmi

c

 Undeciphered

d

 Tamil

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Although these seals and samples of Indus writing have been floating around the scholastic world for close to 70 years, little progress has been made on deciphering this elegant script. The Indus script is an un-deciphered script.

64.  Who played Socrates to the first generation of the English educated young men of Bengal

a

  Henry Vivian Derozio

b

 Rai Narain Bose

c

 Swami Vivekananda

d

 Drinkwater Bethun

Answer & Explanation
Answer : Option A

65.  The last constitutional provision (covering undivided India) passed by the House of Commons was

a

  Indian Independence Bill

b

 Government of India Act 1935

c

 Cabinet Mission Plan

d

 Mountabatten (or June 3) Plan

Answer & Explanation
Answer : Option B

66.  How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians ?

a

  Suvarnabhumi

b

 Yavadwipa

c

 Malayamandalam

d

 Suvarnadwipa

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Suvarnabhumi is a Sanskrit term meaning the Golden Land or Land of Gold , coined by the ancient Indians which refers broadly to Southeast Asian region across Gulf of Bengal and Eastern Indian Ocean Lower Burma, Lower Thailand, Lower Malay Peninsula, and Sumatra. Although it seems to cover vast region in Southeast Asia, it is generally accepted that the name Suvarnabhumi was first used to refer more specifically to Lower Burma. Another term which was used by the ancient Indians is Suvarnadvipa which means the Golden Peninsula/Island. Suvarnabhumi may have been used primarily as a vague general designation of an extensive region in Southeast Asia,but, over time, different parts of it came to be designated by the additional epithets of island, peninsula or city

67.  The Working Committee of the Congress passed the Quit india resolution on

a

  July 14, 1942

b

 August 10, 1942

c

 June 30, 1942

d

 August 8, 1942

Answer & Explanation
Answer : Option A

68.  The crop which was not known to Vedic people is

a

  rice

b

 barley

c

 tobacco

d

 wheat

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
Dantidurga (735'756 CE), also known as Dantivarman or Dantidurga II was the founder of the Rashtrakuta Empire of Manyakheta. His capital was based in Gulbarga region of Karnataka. He was succeeded by his uncle Krishna I who extended his kingdom to all of Karnataka.

69.  The principles of Ashoka's Dharma (Dhamma) were taken from

a

  Jainism

b

 The moral virtues of all Indian religions of that period

c

 Buddhism

d

 Brahmanism

Answer & Explanation
Answer : Option B

70.  Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha Kingdom?

a

  Nanda

b

 Kanva

c

 Satavahana

d

 Sunga

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Sunga Dynasty, established by Pusyamitra Sunga, after the fall of the Maurya Empire. The last Mauryan emperor Brihadratha was assassinated by the then commander-in-chief of the Mauryan armed forces, Pusyamitra Sunga in 185 B.C.

71.  Jizya was abolished by the Mughal ruler

a

  Aurangzeb

b

 Akbar

c

 Babar

d

 Humayun

Answer & Explanation
Answer : Option B

72.  In which town is the mausoleum of Sher Shah located?

a

  Lahore

b

 Sahasaram

c

 Fatehpur Sikri

d

 Agra

Answer & Explanation
Answer : Option B

73.  The Vijayanagar and the Bahamani Kingdoms fought relentlessly throughout the period of their existence for the possession of

a

  Raichur Doab

b

 Goa, Dabhol and Chaul

c

 Goa

d

 Telengana

Answer & Explanation
Answer : Option A

74.  The Mughal troops were largely drawn from

a

  Central Contingents

b

 Tributary Chiefs

c

 The Rajput Chiefs

d

 Mansabdars

Answer & Explanation
Answer : Option D

75.  The Nanda dynasty was established by

a

  Mahapadma

b

 Pushyamitra

c

 Vasudeva

d

 Kharavela

Answer & Explanation
Answer : Option A