76.  Under Shivaji each province was under a

a

  Zamindar

b

 Diwan

c

 Viceroy

d

 Governor

Answer & Explanation
Answer : Option C

77.  During the Mughal period the main source of Imperial revenue was

a

  Foreign trade

b

 Industry

c

 Customs duties

d

 Agriculture

Answer & Explanation
Answer : Option D

78.  Of the so-called 'Nine Gems of the Court of Akbar' the one who was a reputed poet of Hindi, was

a

  Abdur Rahim Khan-i-Khana

b

 Faizi

c

 Abul Fazl

d

 Birbal

Answer & Explanation
Answer : Option A

79.  The first Swarajist Conference was held at

a

  Bardoli

b

 Madras

c

 Allahabad

d

 Ahmedabad

Answer & Explanation
Answer : Option C

80.  Chalukya king Pulakesin-Il was defeated by

a

  Jatila Parantaka

b

 Parameswara Varman-I

c

 Mahendra Varman-I

d

 Narasimha Varman-I

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Narasimhavarman-I, son of Mahendravarman-I, was a Tamil king of the Pallava dynasty who ruled South India from 630'668 A.D. He avenged his father's defeat at the hands of the Chalukya king, Pulakesin II in the year 642 CE. Narasimhavarman was also known as Mamallan (great wrestler) and Mamallapuram (Mahabalipuram) was named after him. It was during his reign that the Chinese traveller Hieun Tsang visited Kanchipuram.

81.  The 'Brahmanas' deals with

a

  Meditation

b

 The Bhakti Theory

c

 Yoga

d

 Ritualism

Answer & Explanation
Answer : Option D

82.  The harappan economy was primarily___ in nature.

a

  Rural

b

 Urban

c

 Industrial

d

 Capitalist

Answer & Explanation
Answer : Option B

83.  Most of the large Harappan towns had for fortifications which served the purpose of

a

  protection against floods

b

 protection against cattle raiders

c

 safety from robbers

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

84.  The Mughal architecture attained unrivalled magnificence during the reign of

a

  Akbar

b

 Jahangir

c

 Babar

d

 Shah Jahan

Answer & Explanation
Answer : Option D

85.  Agnimitra was the hero of Kalidas's

a

  Mrichhakatikam

b

 Sakuntala

c

 Megadutta

d

 Malavikagnimitra

Answer & Explanation
Answer : Option D

86.  When Gandhi-Irwin Pact was signed, the Secretary of State for India was

a

  Wedgwood Benn

b

 Salisbury

c

 Montagu

d

 Curzon

Answer & Explanation
Answer : Option A

87.  Bimbisara was succeeded by

a

  Ajatasatru

b

 Chandragupta Maurya

c

 Ashoka

d

 Vesudeva

Answer & Explanation
Answer : Option A

88.  The Nanda dynasty was established by

a

  Mahapadma

b

 Pushyamitra

c

 Vasudeva

d

 Kharavela

Answer & Explanation
Answer : Option A

89.  The first Bengali Drama, written to highlight the brutality of the British indigo planters, was

a

  Shome Prakash

b

 None of the above

c

 Neel Darpan

d

 Rast Goftar

Answer & Explanation
Answer : Option C

90.  The members of the Board of Control must be paid from

a

  Indian Revenues

b

 The Consolidated Fund of England

c

 The revenues of Princely States

d

 Funds Voted by Parliament

Answer & Explanation
Answer : Option A