91.  The scholar who had accompanied Mohammed of Ghazni to India was

a

  Al-Firdausi

b

 Al-Beruni

c

 Al-Raza

d

 Ibn-Batuta

Answer & Explanation
Answer : Option D

92.  During the Mughal period the main source of Imperial revenue was

a

  Foreign trade

b

 Industry

c

 Customs duties

d

 Agriculture

Answer & Explanation
Answer : Option D

93.  The 'Brahmanas' deals with

a

  Meditation

b

 The Bhakti Theory

c

 Yoga

d

 Ritualism

Answer & Explanation
Answer : Option D

94.  Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the

a

  Maurya Age

b

 Gupta Age

c

 Pathan Age

d

 Pala Age

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
Both Beetapala and Dhiman were the artists during the Pala rule in Bengal who flourished in the 9th century A.D. The artistic centre of gravity was displaced after the decline of the Buddhist kings of Bengal when decadence in the style of Dhiman became apparent.

95.  Under Shivaji each province was under a

a

  Zamindar

b

 Diwan

c

 Viceroy

d

 Governor

Answer & Explanation
Answer : Option C

96.  Bimbisara was succeeded by

a

  Ajatasatru

b

 Chandragupta Maurya

c

 Ashoka

d

 Vesudeva

Answer & Explanation
Answer : Option A

97.  The land measures of the Second Pandyan Empire was mentioned in

a

  Kasadudi Copper Plates

b

 Uttirameru Inscription

c

 Kudumiyammalai Inscription

d

 Thalavaipuram Copper Platces

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
The Thalavaipuram copper plate brought out during 1018 and 1054 A.D by the Pandyan kings, describes land system, giant waves, etc. For example, it mentions six qualifications for a Brahmin to get land as a gift from the king. Kasakudi plates and Uthiramerur inscription are related to the Pallava and Chola dynasties respectively.

98.  Which of the following was the first metal to be discovered and used as tools by humans?

a

  Tin

b

 Iron

c

 Gold

d

 Copper

Answer & Explanation
Answer : Option D

99.  Of the so-called 'Nine Gems of the Court of Akbar' the one who was a reputed poet of Hindi, was

a

  Abdur Rahim Khan-i-Khana

b

 Faizi

c

 Abul Fazl

d

 Birbal

Answer & Explanation
Answer : Option A

100.  Chalukya king Pulakesin-Il was defeated by

a

  Jatila Parantaka

b

 Parameswara Varman-I

c

 Mahendra Varman-I

d

 Narasimha Varman-I

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Narasimhavarman-I, son of Mahendravarman-I, was a Tamil king of the Pallava dynasty who ruled South India from 630'668 A.D. He avenged his father's defeat at the hands of the Chalukya king, Pulakesin II in the year 642 CE. Narasimhavarman was also known as Mamallan (great wrestler) and Mamallapuram (Mahabalipuram) was named after him. It was during his reign that the Chinese traveller Hieun Tsang visited Kanchipuram.

101.  Muslim communalism was lent an impetus by the activities of

a

  Maulana Abul Kalam Azad

b

 Ashfaqullah

c

 Sayyid Ahmad Khan

d

 Liaqat Hussain

Answer & Explanation
Answer : Option C

102.  India's earliest contact with Islam was established through

a

  Turkish invasions of the 11th-12th centuries

b

 Arab invasion of Sindh in the 7th century

c

 Arab merchants of Malabar coast

d

 Sufi saints and Arab travellers

Answer & Explanation
Answer : Option C

103.  The harappan economy was primarily___ in nature.

a

  Rural

b

 Urban

c

 Industrial

d

 Capitalist

Answer & Explanation
Answer : Option B

104.  The veda which deals with the rituals is known as

a

  Yajurveda

b

 Atharvaveda

c

 Samaveda

d

 Rigveda

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
Yajur Veda is a step-by-step guide about the right way of performing religious ceremonies and sacred rituals. Derived from 'yajus' meaning 'prose mantra' and veda meaning 'knowledge'), the Yajur veda is the Veda of prose mantras. An ancient Vedic Sanskrit text, it is a compilation of ritual offering formulas that were said by a priest at the time of ritual actions.

105.  _____was the first Mughal Emperor to acquire Koh-i-noor diamond

a

  Humayun

b

 Jahangir

c

 Akbar

d

 Shah Jahan

Answer & Explanation
Answer : Option A