Advertisement

SBI PO Reasoning Ability Practice Test 6

SBI PO

1.  Study the following information to answer the given questions.
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1, A, B, C and D are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. In row 2, P, Q, R and S are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
S sits second to left of Q. A faces the immediate neighbour of S. Only one person sits between A and C. P does not face A. B is not an immediate neighbour of A.
Who among the following faces C?
a
  P
b
 Q
c
 R
d
 S
e
 Cannot be determined
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
2.  Study the following information to answer the given questions.
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1, A, B, C and D are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. In row 2, P, Q, R and S are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
S sits second to left of Q. A faces the immediate neighbour of S. Only one person sits between A and C. P does not face A. B is not an immediate neighbour of A.
Who among the following sits on the immediate right of the person who faces C?
a
  P
b
 Q
c
 R
d
 S
e
 Cannot be determined
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
3.  Study the following information to answer the given questions.
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1, A, B, C and D are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. In row 2, P, Q, R and S are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
S sits second to left of Q. A faces the immediate neighbour of S. Only one person sits between A and C. P does not face A. B is not an immediate neighbour of A.
Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a
  A
b
 Q
c
 R
d
 B
e
 S
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
4.  Study the following information to answer the given questions.
Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1, A, B, C and D are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. In row 2, P, Q, R and S are sitting (but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
S sits second to left of Q. A faces the immediate neighbour of S. Only one person sits between A and C. P does not face A. B is not an immediate neighbour of A.
Who among the following faces R?
a
  A
b
 B
c
 C
d
 D
e
 Cannot be determined
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
5.  How many such pairs of letters are there in the word COURSE, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical order?
a
  None
b
 One
c
 Two
d
 Three
e
 More than three
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
6.  In a certain 'SCENT' is coded as 'UOFDT' and 'LASER' is coded as 'SFTBM'. In the same code 'RETAIL' will be coded as '......'?
a
  SFUBJM
b
 MJFUBS
c
 SFUJMB
d
 KHBSDQ
e
 MJBUFS
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
7.  If each vowel of the word HOSPITAL is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is, changed to the previous letter in the English alphabetical series and then the alphabets thus formed are arranged in alphabetical order from left to right, which of the following will be fifth from the right?
a
  O
b
 J
c
 P
d
 K
e
 G
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
8.  Which of the following will come in the place of question mark(?)

$AC,\ EG,\ JL,\ ? ,WY\ $
a
  NP
b
 MO
c
 PR
d
 PR
e
 RT
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
9.  Among A, B, C, D, and E each scoring different marks in an examination. A scored less than only B. D scored more than only C. Who amongst them scored the third lowest marks?
a
  E
b
 D
c
 A
d
 Cannot be determined
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
10.  If 'k ' denotes '$\times$', 'B' denotes '$\div$ ', 'T' denotes '-' and 'M' denotes '+', then 40 B 8 T 6 M 3 K 4 = ?
a
  19
b
 11
c
 -31
d
 23
e
 none of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
11.  In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts
Statements:

Some buses are doors
Some doors are windows
All windows are gardens

Conclusion:

I. Some gardens are buses
II. Some windows are buses
III. Some gardens are doors
a
  Only I follows
b
 Only II follows
c
 Only I and II follow
d
 Only I and III follow
e
 none of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
12.  In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts
Statements:

All lanterns are walls
No walls is brick
Some bricks are chairs
Conclusion:

I. Some chairs are lanterns
II. Some bricks are lanterns
III. No chair is lantern
a
  Only I follows
b
 Only II follows
c
 Only either I or III follows
d
 Only III follows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
13.  In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts
Statements:

Some rivers are jungles
All jungles are ponds
All ponds are trees

Conclusion:
I. Some trees are rivers
II. Some ponds are rivers
III. All rivers are trees
a
  Only I and III follows
b
 Only I and II follows
c
 Only II and III follows
d
 All I, II and III follows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
14.  In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts
Statements:
All desks are mirrors
Some mirrors are houses
All houses are buildings

Conclusion:

I. Some buildings are mirrors
II. Some houses are desks
III. Some buildings are desks
a
  None follows
b
 Only I follow
c
 Only II follows
d
 Only III follows
e
 Only I and II follows
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
15.  In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts
Statements:
All roads are jugs
All jugs are pots
Some pots are cans

Conclusion:
I. Some cans are roads
II. Some cans are jugs
III. Some pots are roads
a
  Only I and II follows
b
 Only I and III follows
c
 Only II and III follows
d
 All I, II and III follows
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
Sponsored Links
    TAG: Latest Notifications Reasoning Ability sbi po prelims Reasoning Ability SBI PO recruitment notifications free online mock test

    SBI PO Reasoning Ability Practice Test 5 SBI PO Reasoning Ability Practice Test 7