Advertisement

SBI PO Reasoning Ability Practice Test 7

sbi po

1.  Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E and F are sitting in a straight line facing North.
(A) A sits third to the right of D.
(B) Neither A nor D sits at any of the extreme ends of the line.
(C) C sits second to left of E.
(D) B sits second to right of F.
(E) B does not sit at an extreme end of the line.

Who sits at the extreme right hand corner of the line?
a
  C
b
 E
c
 F
d
 Either C or E
e
 none of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
2.  Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E and F are sitting in a straight line facing North.
(A) A sits third to the right of D.
(B) Neither A nor D sits at any of the extreme ends of the line.
(C) C sits second to left of E.
(D) B sits second to right of F.
(E) B does not sit at an extreme end of the line.

What is the position of B with respect of E?
a
  Third to the left
b
 Third to the right
c
 Immediately to the right
d
 Second to the left
e
 Immediately to the left
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
3.  Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E and F are sitting in a straight line facing North.
(A) A sits third to the right of D.
(B) Neither A nor D sits at any of the extreme ends of the line.
(C) C sits second to left of E.
(D) B sits second to right of F.
(E) B does not sit at an extreme end of the line.

Four of the following five are alike in a certain way based on their seating position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a
  CB
b
 EA
c
 DF
d
 BC
e
 AC
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
4.  Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E and F are sitting in a straight line facing North.
(A) A sits third to the right of D.
(B) Neither A nor D sits at any of the extreme ends of the line.
(C) C sits second to left of E.
(D) B sits second to right of F.
(E) B does not sit at an extreme end of the line.

How many persons sit between C and F?
a
  None
b
 One
c
 Two
d
 Three
e
 Four
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
5.  Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

$1 \ 8 \ 5 \ 9 \ 4 \ 7 \ 1 \ 2 \ 5 \ 8 \ 3 \ 6 \ 5 \ 9 \ 2 \ 7 \ 6 \ 4 \ 5\ 2\ 9 \ 2 \ 6 \ 4 \ 1 \ 2 \ 3 \ 5 \ 1 \ 4 \ 2 \ 8 \ 3 \ $
How many 5s are three in the above arrangement, each of which is immediately followed by a digit which has a numerical value of less than five?
a
  None
b
 One
c
 Two
d
 Three
e
 More than three
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
6.  Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

$1 \ 8 \ 5 \ 9 \ 4 \ 7 \ 1 \ 2 \ 5 \ 8 \ 3 \ 6 \ 5 \ 9 \ 2 \ 7 \ 6 \ 4 \ 5\ 2\ 9 \ 2 \ 6 \ 4 \ 1 \ 2 \ 3 \ 5 \ 1 \ 4 \ 2 \ 8 \ 3 \ $
If all the even digits are deleted from the above arrangement, which of the following will be seventh from the left end of the arrangement?
a
  9
b
 5
c
 1
d
 3
e
 none of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
7.  Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

$1 \ 8 \ 5 \ 9 \ 4 \ 7 \ 1 \ 2 \ 5 \ 8 \ 3 \ 6 \ 5 \ 9 \ 2 \ 7 \ 6 \ 4 \ 5\ 2\ 9 \ 2 \ 6 \ 4 \ 1 \ 2 \ 3 \ 5 \ 1 \ 4 \ 2 \ 8 \ 3 \ $
How many such 1s are there in the above arrangement, each which is immediately preceded by perfect square?
a
  None
b
 One
c
 Two
d
 Three
e
 More than three
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
8.  Read the following information carefully and answer the questions that follow.

If 'A $\times$ B means 'A' is wife of 'B'
If 'A + B' means 'A' is brother of 'B'
If 'A $\div$ B' means 'A' is daughter of 'B'
If 'A - B' means 'A' is son of 'B'

Which of the following means 'T is father of P'?
a
  P + Q $\times$ R - T
b
 P $\div$ R - T $\times$ Q
c
 P + Q $\div$ R $\times$ T
d
 P - Q + T $\div$ R
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
P + Q $\div$ R $\times$ T
9.  Read the following information carefully and answer the questions that follow.

If 'A $\times$ B means 'A' is wife of 'B'
If 'A + B' means 'A' is brother of 'B'
If 'A $\div$ B' means 'A' is daughter of 'B'
If 'A - B' means 'A' is son of 'B'

How is Y related to Z if 'Y $\times$ V + W $\div$ Z'?
a
  Daughter
b
 Father-in-law
c
 Wife
d
 Daughter-in-law
e
 Cannot be determined
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
10.  Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes - III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours - yellow, blue, red, white, black, green and violet. J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.
In which standard does 'V' study?
a
  IV
b
 IX
c
 VII
d
 Data inadequate
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :
11.  Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes - III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours - yellow, blue, red, white, black, green and violet. J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.
What is M's favourite colour?
a
  Red
b
 Yellow
c
 Green
d
 Blue
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
12.  Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes - III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours - yellow, blue, red, white, black, green and violet. J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.
In which standard does K study?
a
  III
b
 V
c
 IV
d
 VII
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option E
Explanation :
13.  Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes - III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours - yellow, blue, red, white, black, green and violet. J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.
What is V's favourite colour?
a
  Green
b
 Red
c
 Yellow
d
 Data inadequate
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
14.  Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes - III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours - yellow, blue, red, white, black, green and violet. J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.
In which standard does T study?
a
  IV
b
 VII
c
 VIII
d
 IX
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :
15.  img src='https://www.todaysprint.com/image/upload/big/2017/04/06/58e5df98d6cc4.png' style='max-width: 100%; height: auto;' >
a
  All are true
b
 Either I or II is true
c
 Either I or II and III is true
d
 Either I or III and II is true
e
 None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :
Sponsored Links
    TAG: Latest Notifications Reasoning Ability SBI PO recruitment notifications free online mock test

    SBI PO Reasoning Ability Practice Test 6 SBI PO Quantitative aptitude Practice Test 12