16.  The Preamble of the Constitution of India was first amended by

a

  Seventh Amendment Act

b

  Eleventh Amendment Act

c

  Forty Second Amendment Act

d

  Forty Fourth Amendment Act

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

17.  The Comptroller and Auditor General submits his annual report regarding the Centre to

a

  the President

b

  the Parliament

c

  the Chairman of the Planning commission

d

  the Chief Justice of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

18.  The salary and allowances of the Comptroller and Auditor General

a

  have been prescribed in the Constitution

b

  are determined by the President in consultation with the Chief Justice of India

c

  are determined by the Parliament

d

  are determined by the Union Council of Ministers

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

19.  The Constitution secures the independence of the Comptroller and Auditor General by

a

  providing that his salary and service conditions shall not be changed to his disadvantage

b

  by giving the CAG complete control over his administrative staff

c

  making the removal of CAG very difficult

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

20.  The salary and allowances of the Comptroller and Auditor General are paid out of

a

  the Consolidated Fund of India

b

  the Contingency Fund of India

c

  the Contingency Fund of the concerned state

d

  the General Budget

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

21.  The Comptroller and Auditor General holds office

a

  during the pleasure of the Parliament

b

  for a term of six years

c

  for a term of five years

d

  during the pleasure of the President

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

22.  The office of the Comptroller and Auditor General of India was created

a

  under the Constitution

b

  through a resolution of the Union Cabinet

c

  through an enactment of Parliament

d

  none of the above.

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

23.  The Comptroller and Auditor General performs

a

  only audit functions

b

  only accounting functions

c

  both accounting and audit functions

d

  accounting, auditing and judicial functions

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

24.  The Comptroller and Auditor General can be removed from his office before expiry of his term by

a

  the Prime Minister

b

  the President at his discretion

c

  the President on the advice of the Council of the Ministers

d

  the President on the recommendation of the Parliament

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

25.  The Comptroller and Auditor General is appointed by

a

  the Prime Minister

b

  the President

c

  the Parliament

d

  the President on the advice of the Parliament

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

26.  In India, New All India Services can be created

a

  through an amendment in the Constitution

b

  by the Union Government in consultation with the UPSC

c

  by the Parliament

d

  by the President on the advice of the Union Council of Ministers

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

27.  A member of a state Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by

a

  a committee appointed by the President

b

  the Supreme Court of India

c

  the High Court of the state

d

  a committee appointed by the governor of the state

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

28.  Which of the following is not a statutory function of the UPSC?

a

  to advise the government on the methods of recruitment, promotion and control of public services

b

  to look after the interests and right of civil servants

c

  to hear appeals from civil servants and redress their grievances

d

  to act as a watchdog on the functioning of the state Public Service Commissions

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

29.  The UPSC submits an annual report on its work to

a

  the President

b

  the Parliament

c

  the Union Home Minister

d

  the Chief Justice of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

30.  Which of the following commissions recommended the abolition of the IAS and the IPS?

a

  the Kalekar Commission

b

  the Kher Commission

c

  the Rajamannar Commission

d

  none of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :