31.  MITRA app stands for

a

  Mobile Initiated Tracking and Rescue application—developed by Puducherry Police department

b

  Mobile Initiated Tracking and Rescue application—developed by Karnataka Police department

c

  Mobile Initiated Tracking and Rescue application—developed by ODISHA Police department

d

  Mobile Initiated Tracking and Rescue application—developed by MP Police department

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

32.  Which article of the Indian Constitution deals with the suability of the State of India?

a

  Article 100

b

  Article 200

c

  Article 300

d

  Article 330

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

33.  Members of the UPSC can be removed from office before the expiry of their term by

a

  the Prime Minister

b

  the Chairman of the UPSC

c

  the President on the recommendation of the Supreme court

d

  the President on the recommendation of the Parliament

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

34.  The Constitution secures the independence of the Comptroller and Auditor General by

a

  providing that his salary and service conditions shall not be changed to his disadvantage

b

  by giving the CAG complete control over his administrative staff

c

  making the removal of CAG very difficult

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

35.  The Comptroller and Auditor General holds office

a

  during the pleasure of the Parliament

b

  for a term of six years

c

  for a term of five years

d

  during the pleasure of the President

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

36.  The Comptroller and Auditor General acts as

a

  the guardian of people’s liberties

b

  the guardian of public finances

c

  the chief legal advisor of the government

d

  guardian of all the above

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

37.  The office of the Comptroller and Auditor General of India was created

a

  under the Constitution

b

  through a resolution of the Union Cabinet

c

  through an enactment of Parliament

d

  none of the above.

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

38.  Which among the following 4 States have been added under recently passed Constitution (Scheduled Castes) Order (Amendment) Bill, 2016 under this Constitutional (Scheduled Castes) Order, 1950?

a

  Chhattisgarh, Haryana, Kerala and West Bengal

b

  M.P., A.P., Kerala, and Odisha

c

  West Bengal, Chhattisgarh, Uttaranchal, U.P.

d

  None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

39.  Which of the following Ministries deals with the Table of Precedence?

a

  Ministry of Personnel

b

  Ministry of Home

c

  Prime Minister’s Office

d

  None of the Above

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

40.  The bill was introduced in the Parliament by Union Social Justice Minister Thawar Chand Gehlot as per the provisions of which Article of the Constitution?

a

  342

b

  341

c

  45

d

  14

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

41.  The Attorney General of India is

a

  the highest legal officer of the Union Government

b

  the highest financial officer of the Union Government

c

  the highest financial as well as legal officer of the Union Government

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

42.  In India, New All India Services can be created

a

  through an amendment in the Constitution

b

  by the Union Government in consultation with the UPSC

c

  by the Parliament

d

  by the President on the advice of the Union Council of Ministers

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

43.  A member of a state Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by

a

  a committee appointed by the President

b

  the Supreme Court of India

c

  the High Court of the state

d

  a committee appointed by the governor of the state

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

44.  Which of the following is not a statutory function of the UPSC?

a

  to advise the government on the methods of recruitment, promotion and control of public services

b

  to look after the interests and right of civil servants

c

  to hear appeals from civil servants and redress their grievances

d

  to act as a watchdog on the functioning of the state Public Service Commissions

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

45.  The UPSC submits an annual report on its work to

a

  the President

b

  the Parliament

c

  the Union Home Minister

d

  the Chief Justice of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET