571.  The Constitution of India has made elaborate arrangement regarding the distribution of financial resources between the Centre and the States. Which one is correct among the following?
1. Certain taxes are imposed by the Centre but collected and appropriated by the States.
2. Certain taxes are imposed and collected by the Centre but are assigned to the States.
3. The state may give grants-in-aid to the Centre
4. Certain taxes like the progressive tax are levied and collected by the Centre Select the correct code:

a

  Both 3 & 4

b

  Both 1 & 3

c

  Both 1 & 2

d

  Both 1 & 4

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

572.  In which year the S.R. Bommai vs Union of India were news in the center in deterring Centre-State relations?

a

  1994

b

  1995

c

  2000

d

  2004

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

573.  Which one of the following matters stands excluded from the jurisdiction of Inter-state Council in India?

a

  Enquiring into and advise upon disputes which may have arisen between the States.

b

  Adjudication of any dispute or compliant with respect to the use, distribution or control of water , or in any inter-state river or river-valley.

c

  Investigation and discussion of subjects in which some or all of the States or the Union and one or more States, have common interest

d

  Recommendation on any such subject and, in particular, recommendation for a better coordination of policy and action with respect to that subject.

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

574.  Which one of the following statements is NOT correct in the American federal system?

a

  the powers of states are undefined but they are not unlimited.

b

  all states possess equal rights and equal representation in the Senate.

c

  the federal government can change the name and territory of any constituent state.

d

  the residuary powers are vested in the states.

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

575.  The Canadian Federal model provides

a

  two lists of Legislative powers, one for the Centre and the other for the Provinces and the residuary powers are vested in the Centre.

b

  one list of Legislative powers for the provinces and the residuary powers vested in the Centre.

c

  two lists of legislative powers, one for the Centre, the other for the Provinces and the residuary powers are vested in the provinces.

d

  two lists equal number of Legislative powers, one for Centre and the other for Provinces.

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

576.  Which of the following are included in Article 78 of the Indian Constitution, defining the duties of Prime Minister?
1. To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs.
2. To take prior Presidential sanction for the budget before submitting it in the Parliament.
3. To furnish the information called for by the President regarding administration of affairs of the Union.
4. If the President so requires, to submit for consideration of the Council of Ministers a matter on which a Minister has taken a decision without submitting the same for consideration by the Council beforehand. Select the correct code:

a

  1 and 2

b

  1, 3 and 4

c

  2 and 4

d

  1 and 3

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

577.  The Governor recommends the imposition of the President’s rule in a state

a

  On the recommendation of the state legislature

b

  On the recommendation of the Chief Minister

c

  On the recommendation of the council of minister

d

  If he is satisfied that the government of the state cannot be carried in accordance with the provisions of the Constitution of India

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

578.  Which one of the following immunities of the Governor of the state has been wrongly listed?

a

  He is not answerable before any court for anything done in the exercise of his official duties

b

  No criminal proceedings can be launched against Governor during his term of office

c

  No legal proceeding can be instituted against the Governor during the last year of his term

d

  The Governor is entitled to rent-free official residence.

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

579.  The salary of the Governor is charged under

a

  The Consolidated Fund of India

b

  The Consolidated Fund of the state

c

  The Consolidated Fund of India and consolidated fund of the state on 50: 50 sharing

d

  The Contingency Fund of the state

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET