46.  The Attorney General of India is

a

  the highest legal officer of the Union Government

b

  the highest financial officer of the Union Government

c

  the highest financial as well as legal officer of the Union Government

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

47.  Which among the following states have been excluded from Bariki and Kummari communities in the list under (Scheduled Castes) Order (Amendment) Bill, 2016?

a

  Chhattisgarh

b

  West Bengal

c

  Odisha

d

  Uttaranchal

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

48.  The Preamble of the Constitution of India was first amended by

a

  Seventh Amendment Act

b

  Eleventh Amendment Act

c

  Forty Second Amendment Act

d

  Forty Fourth Amendment Act

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

49.  The Comptroller and Auditor General submits his annual report regarding the Centre to

a

  the President

b

  the Parliament

c

  the Chairman of the Planning commission

d

  the Chief Justice of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

50.  Which of the following subjects was transferred by the 61st amendment of 1976 from the state list to the concurrent list?

a

  Health

b

  Education

c

  Irrigation

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

51.  Consider the following statements:
1. Deputy Speaker and Speaker may resign by writing to each other
2. Attorney General and Solicitor General may resign by writing to each other Which among the above statements is / are correct?

a

  Only 1

b

  Only 2

c

  Both 1 & 2

d

  Neither 1 nor 2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

52.  Consider the following Statements
1. State Legislature has the power to reject the changes brought in its area, name and boundaries by the Union Parliament of India.
2. Parliament of India is bound to follow the suggestions of the State Legislature in the matters related to the state boundaries. Which of the above is/are correct?

a

  Only 1 is correct

b

  Only 2 is correct

c

  Both are Correct

d

  Both are incorrect

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

53.  At present the UPSC consists of a chairman and

a

  seven other members

b

  eight other members

c

  nine other members

d

  ten other members

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

54.  Who appoints the members of the All-India Services?

a

  the President

b

  the Union Home Minister

c

  the Chairman of the Union Public Service Commission

d

  the Attorney General of India

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

55.  The Union Public Service Commission, which is concerned with the recruitment of civil services at the Centre,

a

  was created through a Presidential Ordinance in 1950

b

  was created by an executive resolution which was duly endorsed by the Parliament

c

  was provided in the Constitution

d

  was provided under the Indian Independence Act,1947

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

56.  The responsibility for the recruitment of All India Services rests with

a

  the Union Public Service Commission

b

  the President

c

  the Parliament

d

  the Union Home Ministry

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

57.  The 42nd Amendment

a

  introduced Fundamental Duties for the first time

b

  made the Directive Principles justiciable

c

  added a new schedule (Schedule VII) to the Constitution

d

  did None of the above things

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

58.  The composition of the Union Public Service Commission has been

a

  laid down in the Constitution

b

  determined by the Parliament

c

  determined by the President

d

  determined by the Union Home Ministry

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

59.  The Constitution of India envisages three types of services

a

  Navy, Air Force and Army

b

  civil, military and para-military

c

  All India Services, Central Services and State Services

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

60.  Which one of the following has been wrongly listed among the special powers of the Rajya Sabha

a

  Resolution for the removal of the Vice-President of India can be initiated only in the Rajya Sabha.

b

  Resolution for creation of new All India Services can be initiated in the Rajya Sabha only.

c

  Laws on any subject of state list can originate only in the Rajya Sabha if it is satisfied that it is necessary to do so in national interest.

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET