61.  Who enacts the laws for the those Union Territories which do not have Legislative Assembly?

a

  The Chief Administrative Officer of the territory

b

  The Parliament

c

  The President

d

  Union Home Minister

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

62.  At present the UPSC consists of a chairman and

a

  seven other members

b

  eight other members

c

  nine other members

d

  ten other members

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

63.  Which of the following constitutional amendments has been described as a ‗mini revision of the Constitution’?

a

  the 42nd Amendment

b

  the 44th Amendment

c

  the 52nd Amendment

d

  the 39th Amendment

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

64.  Which amendment of the Constitution provided constitutional status to the municipalities?

a

  70th

b

  72nd

c

  73rd

d

  74th

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

65.  Which of the following amendments was the most comprehensive amendment of the Constitution?

a

  the 52nd Amendment

b

  the 42nd Amendment

c

  the 44th Amendment

d

  the 68th Amendment

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

66.  The Central Government gives grants-in-aid to the states out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of

a

  the Planning Commission

b

  the Union Finance Minister

c

  the Finance Commission

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

67.  Which of the following statements correctly depicts the true nature of the Indian Federal System?

a

  the Indian federation is more a functional than an institutional concept

b

  a one-dominant-party regime which is in conflict with the principle of federalism

c

  the Indian federation is not the result of an agreement between the units

d

  it is a unitary state with subsidiary federal features rather than a federal state with subsidiary unitary features

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

68.  The Election Commission coordinates with which Ministry for conducting the elections?

a

  Home Ministry

b

  Ministry of Law and Justice

c

  Ministry of Finance

d

  Ministry of Personnel

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

69.  If a financial emergency is declared, what is its impact on the relations between the Centre and the state?

a

  The President can reduce the salaries of all the states ’servants except the judges of High Courts.

b

  The President can reduce the salaries of state civil servants including those of the judges of High Courts.

c

  The state legislatures are deprived of the right to enact Money Bills.

d

  None of the above.

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

70.  Which of the following has not been provided by the 73rd Constitutional Amendment relating to Panchayati Raj?

a

  Thirty per cent seats in all elected rural local bodies shall be reserved for women at all levels.

b

  The states will constitute their finance commissions to allocate resources to Panchayati Raj institutions.

c

  If the Panchayati Raj bodies are superseded or dissolved by the state government, the elections shall be held within six months.

d

  The Panchayati Raj elected functionaries shall be disqualified to hold their offices if they have more than two children.

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

71.  Which among the following factors are responsible for increasing control of the Centre over the states in India?
1. lack of strong leadership in the states
2. enforcement of party discipline
3. economic dependence of the states on the Centre
4. emergence of regional parties Choose the correct answer from the codes given below:

a

  1, 2 and 3

b

  2, 3 and 4

c

  1, 2 and 4

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

72.  Which one of the following has been wrongly listed among the special powers of the Rajya Sabha

a

  Resolution for the removal of the Vice-President of India can be initiated only in the Rajya Sabha.

b

  Resolution for creation of new All India Services can be initiated in the Rajya Sabha only.

c

  Laws on any subject of state list can originate only in the Rajya Sabha if it is satisfied that it is necessary to do so in national interest.

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

73.  Which of the following is the largest contributor to the total tax revenue of the government (Central state and union territory administrations)?

a

  income tax

b

  corporation tax

c

  customs duties

d

  excise duties

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

74.  Consider the following Statements
1. State Legislature has the power to reject the changes brought in its area, name and boundaries by the Union Parliament of India.
2. Parliament of India is bound to follow the suggestions of the State Legislature in the matters related to the state boundaries. Which of the above is/are correct?

a

  Only 1 is correct

b

  Only 2 is correct

c

  Both are Correct

d

  Both are incorrect

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

75.  Which of the following features of Indian Federalism has been wrongly listed?

a

  It provides equal representation to the states in the Rajya Sabha.

b

  It provides for an independent judiciary.

c

  It has a written Constitution.

d

  It divides the powers between the Centre and the states.

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET