76.  The Union Public Service Commission, which is concerned with the recruitment of civil services at the Centre,

a

  was created through a Presidential Ordinance in 1950

b

  was created by an executive resolution which was duly endorsed by the Parliament

c

  was provided in the Constitution

d

  was provided under the Indian Independence Act,1947

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

77.  The amendment procedure of the Indian Constitution has been modelled on the constitutional pattern of

a

  Union of South Africa

b

  Canada

c

  USA

d

  Switzerland

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

78.  The Constitution of India does not guarantee the Right to

a

  Life and Liberty

b

  Property

c

  Equality

d

  Education

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

79.  The Ministry of Personnel is under the charge of the following

a

  Home Minister

b

  Finance Minister

c

  Prime Minister

d

  Defence Minister

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

80.  Which of the following constitutional amendments has been described as a ‗mini revision of the Constitution’?

a

  the 42nd Amendment

b

  the 44th Amendment

c

  the 52nd Amendment

d

  the 39th Amendment

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

81.  Which of the following amendments was the most comprehensive amendment of the Constitution?

a

  the 52nd Amendment

b

  the 42nd Amendment

c

  the 44th Amendment

d

  the 68th Amendment

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

82.  Which of the following statements correctly depicts the true nature of the Indian Federal System?

a

  the Indian federation is more a functional than an institutional concept

b

  a one-dominant-party regime which is in conflict with the principle of federalism

c

  the Indian federation is not the result of an agreement between the units

d

  it is a unitary state with subsidiary federal features rather than a federal state with subsidiary unitary features

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

83.  Under the Constitution, the Central Government collect various types of taxes, which it has to share with the state governments. Which of the following enjoys Constitutional authority to decide the share of the states in the taxes?

a

  the Union Finance Minister

b

  the Finance Commission

c

  the Planning Commission

d

  the Union Cabinet in consultation with the President

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

84.  The Election Commission coordinates with which Ministry for conducting the elections?

a

  Home Ministry

b

  Ministry of Law and Justice

c

  Ministry of Finance

d

  Ministry of Personnel

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

85.  Which of the following is in the concurrent list?

a

  population control and family planning

b

  public health and sanitation

c

  capitation taxes

d

  treasure trove

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

86.  Which amendment affirmed the right of the Lok Sabha to amend any part of the Constitution?

a

  the 24th Amendment

b

  the 39th Amendment

c

  the 42nd Amendment

d

  the 44th Amendment

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

87.  Who enacts the laws for the those Union Territories which do not have Legislative Assembly?

a

  The Chief Administrative Officer of the territory

b

  The Parliament

c

  The President

d

  Union Home Minister

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

88.  Judges of the High Court can be removed from office before expiry of their term by the President

a

  at his discretion

b

  on the recommendation of the Chief Justice of the High Court

c

  on the recommendation of the Chief Minister of the state

d

  on a request of Parliament made through a resolution passed by a two third majority of its members

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

89.  The Finance Commission is constituted to recommend criteria for:

a

  Framing a finance bill

b

  Preparing the annual budget of Union government

c

  Distribution of financial resources between Union and the states

d

  Auditing the receipts and expenditures of the Uniglot.

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

90.  The Chief Justice of a High Court receives a monthly salary of

a

  75,000

b

  80,000

c

  85,000

d

  1,00,000

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :