91.  A government is classified as federal or unitary on the basis of

a

  relations between Centre and States

b

  relations between the executive and the legislature

c

  relations between three organs of government

d

  none of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

92.  Which one of the following statements regarding distribution of powers between the Centre and the States is correct?

a

  powers have been divided into three lists

b

  powers of the Centre have been specified and the remaining powers have been allotted to the States

c

  powers of the States have been specified in the Constitution and the remaining powers belong to the Centre

d

  powers have been divided into two lists

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

93.  In case of conflict between the central and state law on a subject in the concurrent list

a

  the law which was passed first prevails

b

  the law of the state prevails

c

  the law of the centre prevails

d

  both laws stand nullified

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

94.  That India is a union of states means

a

  It is more centralised

b

  It is more decentralised

c

  It is a confederation

d

  None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

95.  The High Court of a State is directly under

a

  the President

b

  the Supreme Court of India

c

  the Governor of the state

d

  the Chief Justice of India

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

96.  Under which of the following writs can the High Court direct public official or the government not to enforce a law which is unconstitutional?

a

  Certiorari

b

  Quo Warranto

c

  Mandamus

d

  Prohibition

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

97.  The number of judges of High Court is determined by

a

  the Chief Justice of India

b

  the President of India

c

  the Governor of the state

d

  the Parliament

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

98.  The pension of the judges of the High Court is charged to

a

  the Consolidated Fund of the State where he last served

b

  the Contingency Fund of India

c

  the Consolidated Fund of India

d

  none of the above funds

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

99.  The jurisdiction of the High Court can be extended or restricted by

a

  the President

b

  the Parliament

c

  the Chief Justice of India

d

  the legislature of the concerned state

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

100.  On what ground can a judge of a High Court be removed?

a

  proved misbehavior or incapacity

b

  insolvency

c

  insanity

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

101.  A law passed by a state on a concurrent subject gets precedence over the law of the centre

a

  if it was passed earlier than the central law

b

  if it was passed by the state legislature and approved by the President before enactment of the central law

c

  if the Supreme Court so decides

d

  if the majority of state legislatures so decide

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

102.  The salaries and allowances of the High Court judges are charged to

a

  the Consolidated Fund of the State

b

  the Consolidated Fund of India

c

  the Contingency Fund of India

d

  the Consolidated Fund of India and the Consolidated Fund of the State in equal proportion

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

103.  Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within ?

a

  30 Days

b

  60 Days

c

  75 Days

d

  90 Days

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

104.  The High Courts are empowered to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights under

a

  Article 225

b

  Article 226

c

  Article 227

d

  Article 228

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

105.  The judges of the High Court are appointed by the President in consultation with

a

  the Chief Justice of the High Court

b

  the Chief Justice of India

c

  the Governor of the state

d

  all the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :