1.  Which of the following is not a primary function of a Bank?

a

  Granting Loans

b

 Collecting Cheques/Drafts of customers

c

 Facilitating import of goods

d

 Issuing Bank Drafts

e
Selling Gold/Silver Coins
Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Keyboard shortcuts are used to move the

a

  I-beam

b

 insertion point

c

 scrollbar

d

 mouse

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  A .......... is used to read handwritten or printed text to make a digital image that is stored in memory.

a

  Printer

b

 Laser beam

c

 Scanner

d

 Touchpad

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

4.  In word, when you indent a paragraph, you

a

  push the text in with respect to the margin

b

 change the margins on the page

c

 move the text up by one line

d

 move the text down by one line

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  Which of the following services relate to execution of transactions directly with consumers, rather than corporations or other banks?

a

  Wholesale Banking Services

b

 Industrial Banking Services

c

 Investment Banking Services

d

 Corporate Banking Services

e
Retail Banking Services
Answer & Explanation
Answer : Option E

6.  Where is RAM located ?

a

  Expansion Board

b

 External Drive

c

 Mother Board

d

 All of above

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  Which of the following is NOT a component of the Central Processing Unit of the computer?

a

  Universal Serial Bus

b

 Uninterrupted Power Supply

c

 CU

d

 Both A & B

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  KVP is a fixed income, long term and risk free government-run product. The minimum investment amount required to start with is Rs1,000. What is the maximum limit?

a

  Rs 20,000

b

 Rs 50,000

c

 Rs 1,00,000

d

 No maximum limit

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  What is the name of the Pension Scheme of the Unorganised Sector in India?

a

  Aajeevika Scheme

b

 Swavalamban Scheme

c

 Indira Awas Yojna

d

 Varishtha Scheme

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  Which of the following schemes has NOT been launched by the Ministry of Rural Development, Govt of india?

a

  National Old Age Pension Scheme

b

 National Maternity Benefit Scheme

c

 National Family Benefit Scheme

d

 Mid-Day Meal Scheme

e
All are launched by Ministry of Rural Development
Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  Files deleted from hard disc are sent to

a

  Dustbin

b

 Floppy Disc

c

 Clip board

d

 Mother board

e
Recycle bin
Answer & Explanation
Answer : Option E

12.  The Dudhwa National Park is a national park in the Terai of _______.

a

  Madhya Pradesh

b

 Uttar Pradesh

c

 Rajasthan

d

 Gujarat

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  A(n) ______ is a program that makes the Computer easier to use

a

  utility

b

 application

c

 operating system

d

 network

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

14.  Which city is best known for its oil refinery?

a

  Baiji

b

 Mumbai

c

 Perth

d

 Chad

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Which of the following examines the current monetary policy of India ?

a

  National Development Council

b

 Planning Commission

c

 Reserve Bank of India

d

 Ministry of Finance, Government of India

e
SEBI
Answer & Explanation
Answer : Option C