46.  SGML stand for _______.

a

  Standard Generalized Markup Language

b

 Structured General Markup Language

c

 Standard Graphics Mapping Language

d

 Standard General Markup Link

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

47.  What does SAPTA stand for:

a

  South Asian Preferential Trade Agreement

b

 South Asian Post Trade Agreement

c

 SAARC Preferential Trade Agreement

d

 SAARC Post Trade Agreement

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

48.  The sole aim of marketing is to _______

a

  Improve the Balance Sheet figures

b

 Increase recruitment

c

 Increase profits

d

 Increase production

e
Increase branch network
Answer & Explanation
Answer : Option C

49.  Ecology deals with

a

  Birds

b

 Cell formation

c

 Relation between organism and their environment

d

 Tissue

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

50.  A banknote which has become dirty due to usage and includes a two pieces note pasted together wherein both the pieces presented belong to the same note, and form the entire note, is termed as

a

  Counterfeit banknote

b

 Imperfect banknote

c

 Soiled banknote

d

 Mutilated banknote

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

51.  Who was called a 'Man of Destiny'?

a

  Napolean

b

 Hitler

c

 Mahatma Gandhi

d

 Sardar Patel

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

52.  The European Union has adopted which of the following as a common currency?

a

  Dollar

b

 Dinar

c

 Yen

d

 Euro

e
Peso
Answer & Explanation
Answer : Option D

53.  Which one of the following best describes the term 'NegativeDemand'?

a

  Consumers begin to buy a product less frequently

b

 Consumers do not at all buy a product

c

 Consumers are unaware or uninterested in a product

d

 Consumers purchases vary on a seasonal basis

e
Consumers dislike a product and may even pay to avoid it.
Answer & Explanation
Answer : Option E

54.  When the rate of inflation increases

a

  purchasing power of money increases

b

 purchasing power of money decreases

c

 value of money increases

d

 purchasing power of money remains unaffected

e
amount of money in circulation decreases
Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  Consumer information sources are.

a

  personal and commercial sources

b

 public source

c

 experiential source

d

 All of the above

e
only (a ) and (b )
Answer & Explanation
Answer : Option E

56.  To view information on the web you must have a ...............

a

  Cable modem

b

 Web browser

c

 Domain Name Server

d

 Hypertext viewer

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

57.  Marketing in banks has been necessitated due to

a

  globalisation

b

 excess staff

c

 nationalisation of bank

d

 complacency among the staff

e
poor customer service
Answer & Explanation
Answer : Option A

58.  A marketing technique where marketer plays a specific role in a particular segment is called -

a

  Mass Marketing

b

 Niche marketing

c

 Strategic Marketing

d

 Communication Marketing

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option B

59.  Which of the following recently launched a new health scheme 'Stri Swasthya Suraksha Yojana for women? '

a

  CII

b

 NDMC

c

 SEBI

d

 IRDA

e
NABARD
Answer & Explanation
Answer : Option B

60.  Buying situations may be caused by ________.

a

  Awareness about competing brands in a product group.

b

 Customer has decision criteria

c

 Customer is able to evaluate and decide on his choice

d

 All of the above

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option D