31.  Software that manages data in more than one file at a time and these files are treated as tables with rows and columns rather than as lists of records is

a

  Relational Data Base Management Package

b

 Documentation Package

c

 Data Base Management Package

d

 All of the these

e
None of these
Answer & Explanation
Answer : Option A

32.  What is correcting errors in a program called ?

a

  Translating

b

 Debugging

c

 Compiling

d

 None of these

e
Interpreting
Answer & Explanation
Answer : Option B

33.  Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

a

  analyzing the data or information

b

 gathering data

c

 processing data into information

d

 None of these

e
storing the data or information
Answer & Explanation
Answer : Option A

34.  In computer file systems which among the following are top or first in hierarchy?

a

  root directory

b

 home directory

c

 None of these

d

 working directory

e
parent directory
Answer & Explanation
Answer : Option A

35.  Which key is used to indent a paragraph in MS word?

a

  Esc

b

 Shift

c

 None of these

d

 tab

e
Ctrl
Answer & Explanation
Answer : Option D

36.  The Internet began with the development of

a

  USENET

b

 None of these

c

 ARPANET

d

 Intranet

e
Ethernet
Answer & Explanation
Answer : Option C

37.  Which of the following statements is true?

a

  Microcomputer works faster than Minicomputer

b

 The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of advanced computer

c

 None of these

d

 Minicomputer works faster than Microcomputer

e
Speed of both the computers is the same
Answer & Explanation
Answer : Option D

38.  Which of these language uses both interpreter and compiler

a

  COBOL

b

 C++

c

 JAVA

d

 CASIC

e
All of these
Answer & Explanation
Answer : Option C

39.  A protocol that specifies how a personal computer can connect to a mail server on the Internet and download E-mail is known as

a

  System protocol

b

 All of the these

c

 Network protocol

d

 None of these

e
Post office protocol
Answer & Explanation
Answer : Option E

40.  In Excel term refers to a specific set of values saved with the workbook

a

  Scenario

b

 What-if analysis

c

 All of the these

d

 Trend line

e
Range
Answer & Explanation
Answer : Option A

41.  Text Editor that is the part of Windows operating system

a

  Adobe Photoshop

b

 Jasc Paint Shop

c

 All of the these

d

 Notepad

e
Wordpad
Answer & Explanation
Answer : Option D

42.  For seeing the output, you use

a

  Mouse

b

 Scanner

c

 Monitor

d

 None of these

e
Keyboard
Answer & Explanation
Answer : Option C

43.  In Excel to add two cells (A1 and A2) together you use the following formula

a

  =Add(A1+A2)

b

 All of the these

c

 =A1 + A2

d

 A1 plus A2

e
=together(A1:A2)
Answer & Explanation
Answer : Option C

44.  In Excel when a label is too long to fit within a worksheet cell, you typically must

a

  Shorten the label

b

 All of the these

c

 Increase the column width

d

 Decrease the column width

e
Adjust the row height
Answer & Explanation
Answer : Option C

45.  In Windows operating system the shortcut key CTRL+W is used for

a

  Close the current window

b

 All of the these

c

 Open the Print dialog box

d

 None of these

e
Update the current Web page
Answer & Explanation
Answer : Option A
  • Bank Exams
  • UPSC Exams
  • SSC
  • Railway Exams
  • NRA CET