Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
One day all the employees reached the office and they saw a big advice on the door on which it was written: “Yesterday the person who has been hindering your growth in this company passed away. We invite you to join the funeral in the room that has been prepared in the gym”. In the beginning, they all got sad for the death of one of their colleagues, but after a while they started getting curious to know who was that man who hindered the growth of his colleagues and the company itself.
The excitement in the gym was such that security agents were ordered to control the crowd within the room. The more people reached the coffin, the more the excitement heated up. Everyone thought: “Who is this guy who was hindering my progress? Well, at least he died!” One by one the thrilled employees got closer to the coffin, and when they looked inside it they suddenly became speechless. They stood nearby the coffin, shocked and in silence, as if someone had touched the deepest part of their soul. There was a mirror inside the coffin: everyone who looked inside it could see himself.
There was also a sign next to the mirror that said: “There is only one person who is capable to set limits to your growth: it is YOU.” You are the only person who can revolutionize your life. You are the only person who can influence your happiness, your realization and your success. You are the only person who can help yourself. Your life does not change when your boss changes, when your friends change, when your partner changes, when your company changes. Your life changes when YOU change, when you go beyond your limiting beliefs, when you realize that you are the only one responsible for your life. “The most important relationship you can have is the one you have with yourself.’’
Which of the following is true in context of the passage?
Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage.
Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.
Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. The man who bought it immediately put it up for auction.
B. And he went on to list the many qualities of the animal. At the end of his sales talk a man said he would give 40 dinars for it.
C. "Look at this fine animal!" he shouted to passersby. "Have you ever seen a better specimen of a donkey? See how clean and strong it is!"
D. Nasruddin Hodja took his donkey to the market place and sold it for 30 dinars.
E. Another man offered 50. A third offered 55.
F. Hodja who was watching was amazed at the interest everyone was showing in the donkey.
Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ’No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any.)
In each sentence below four words have been printed in bold which are options 1,2,3 and 4.One of these words may be misspelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the wrongly spelt or inappropriate word. The number of that word is the answer. If all the words are correctly spelt and are appropriate the answer is 5 i.e. ’All correct.’
In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.
Jack went to work for a Farmer and (26) a penny. But while returning home, he dropped it in a brook. At home, his mother (27) him and told him to put his earnings in his pocket the next time.
The next day, he worked for a cow keeper, who (28) him a jar of milk. Jack tried to put the jar of milk in his pocket and spilled it everywhere. Once again, his mother rebuked him. She told him that he should have carried it on his shoulders. The next day, Jack was given a donkey. He carried the donkey on his shoulders. Now, the king had a daughter who never laughed. (29) Jack carrying the donkey on his shoulders, she (30) laughing for the first time.