1.  Which of the following statements are incorrect about unstarred question?
1. It is distinguished by an asterisk mark.
2. Answer to such a question is given orally.
3. Answer to such a question is not followed by supplementary questions.
4. It does not carry an asterisk mark.
5. Answer to such a question is given in a written form.

a

  2 and 3

b

  3, 4 and 5

c

  1 and 2

d

  2, 3 and 4

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Which of the following statements are incorrect about the difference between the writ jurisdiction of the Supreme Court and high courts in India?
1. The Supreme Court can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights but also for any other purpose, whereas high courts can issue writs only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights.
2. High courts can issue the writ of Injunction, whereas the Supreme Court cannot issue the writ of Injunction.
3. The Supreme Court can issue writs only in the case of appeal, whereas high courts can issue writs only when the party directly approaches it.
4. High courts can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights but also for any other purpose, whereas the Supreme Court can issue writs only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights.

a

  1 and 2

b

  1, 2 and 3

c

  2 and 3

d

  4 only

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

3.  No-confidence Motion, to be admitted in the Lok Sabha, needs the support of:

a

  80 Members

b

  140 Members

c

  160 Members

d

  50 Members

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

4.  Which of the following statements are true of Adjournment Motion?
1. It is an extraordinary procedure which sets aside the normal business of the House.
2. Its main object is to draw the attention of the House to a recent matter of urgent public importance.
3. The Rajya Sabha can make use of this procedure.
4. It must be supported by not less than 50 members for introduction.
5. It involves an element of censure against government.

a

  1, 2, 4 and 5

b

  2, 3 and 5

c

  2, 3 and 4

d

  1, 2 and 4

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

5.  The institution of Lokayukta was created first in Maharashtra in:

a

  1970

b

  1972

c

  1973

d

  1971

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

6.  The correct statements about calling attention notice are:
1. It is a device of calling the attention of a minister to a matter of urgent public importance.
2. Its main purpose is to seek an authoritative statement from the minister.
3. It does not involve any censure against government.
4. It is an Indian innovation in the parliamentary procedure since 1952.
5. It is not mentioned in the Rules of Business and Procedure.

a

  1, 2, 3 and 4

b

  4 and 5

c

  1, 2, 3 and 5

d

  1, 2 and 3

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

7.  In parliamentary countries, like India, the legislative control over administration is considerably reduced and restricted in effectiveness due to which of the following reasons?
1. The expansion in the volume and variety of administrative work.
2. Frequent use of Guillitone.
3. The large size of the legislature.
4. The members of the legislature are laymen.
5. The financial committees do post mortem work.

a

  1, 2 and 5

b

  2, 3 and 4

c

  2, 3, 4 and 5

d

  1, 2, 3, 4 and 5

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

8.  The correct statements about zero hour includes:
1. It is the first hour of every sitting in both the houses of Parliament.
2. It is mentioned in the Rules of Business of the houses of Parliament.
3. During this time, matters are raised without any prior notice.
4. It is the time immediately following the Question Hour in both the houses of Parliament.
5. It is an Indian innovation in parliamentary procedure since 1964.

a

  2, 3 and 4

b

  3 and 4

c

  1, 2 and 5

d

  2, 3 and 5

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

9.  The institution of Lokayukta was created for the first time by the state of:

a

  Orissa

b

  Bihar

c

  Pubjab

d

  Maharashtra

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

10.  Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of:

a

  Administrative Reforms Commission of India

b

  Gorwala Report

c

  Kripalani Committee

d

  Santhanam Committee

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

11.  A member of a state Public Service Commission can be removed on the ground of misbehavior only after an enquiry has been conducted by

a

  a committee appointed by the President

b

  the Supreme Court of India

c

  the High Court of the state

d

  a committee appointed by the governor of the state

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

12.  Which of the following commissions recommended the abolition of the IAS and the IPS?

a

  the Kalekar Commission

b

  the Kher Commission

c

  the Rajamannar Commission

d

  none of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

13.  In India, New All India Services can be created

a

  through an amendment in the Constitution

b

  by the Union Government in consultation with the UPSC

c

  by the Parliament

d

  by the President on the advice of the Union Council of Ministers

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

14.  The Governor of the state can remove which of the following?

a

  Chief Justice of the High Court

b

  The Chairperson of the State Public Service Commission

c

  The Chairperson of the State Finance Commission

d

  None of the Above

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

15.  The Comptroller and Auditor General acts as

a

  the guardian of people’s liberties

b

  the guardian of public finances

c

  the chief legal advisor of the government

d

  guardian of all the above

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :